FAWORKI czyli CHRUSTY
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc polecam smaczny wypiek!
Pięć żółtek, mąka*1) i w szklance
piwa*2)
- Po nim się głowa wcale nie kiwa.
Mąkę przez sito przesiać należy,
Ażeby dobrze ją napowietrzyć
I jeszcze szczyptę dodamy soli *3);
Potem tłuczemy wałkiem - niech boli.
Rozwałkowane ciąć w paski wąskie
A na ich środku zrobić nacięcie,
Zgrabnie przewinąć, smażyć w ceresie*4),
Gdy zimne pudru narzuć – i zje się
Z ogromnym smakiem, więc się delektuj,
Gdy człowiek syty ma świetny nastrój.
Najczęściej takie faworki – chrusty
Są wypiekane na Czwartek Tłusty.
Ale, gdy ktoś miał smaczek niemały,
Gosposie chętnie je wypiekały.
W ustach ten produkt wprost się
rozpływa;
Na inne frukta ma się pragnienia.
* * *
…………………………………………………….
*1) 1 szklanka + ile zabierze
*2) tyle, ile się mieści do wysokości
żółtek
*3) i wyrabiamy
*4) lub smalcu, ewentualnie oliwie
HanB
SMACZNEGO!!! http://babcineprzysmaki.blog.onet.pl/
Komentarze (21)
czytam i ślinkę łykam :)))
ciepło pozdrawiam
dziękuję jeszcze raz ..
Piękne dzięki Nocsłońca. życzę miłego wieczoru!
Nie na darmo, masz taki awatar :)
Zdjęcia chrustu, super!
Dzięki za wizytę Gabi Wiersze. Pozdrawiam!
No, świetnie.
Dziękuję za przepis wertycho.
Miłego wieczoru.
Pozdrawiam serdecznie:))
Bordoblues - żona ma rację ale jeśli spirytus to i
śmietanka - czyli nieco inny skład, kiedyś tak
piekłam.
Shizuma - upiekłam ale możesz posmakować oczami na:
http://deccoria.pl/galeria,id,132366,1,wypieki-nie-tyl
ko-na-tlusty-czwartek.html
Dzięki, że Wam "smakuje" oraz za miłe słowa i
wierszyki. Pozdrawiam, miłego popołudnia i smacznego!
U mnie już chruściki
ze trzy razy były
i się po godzinie
niestety kończyły:)
Pozdrawiam:)
Zachęca do spróbowania swoich sił w kuchni :)
Pozdrawiam :)
Jestem łasuchem mniam mniam...
Pozdrawiam serdecznie:)
tłusty czwartek tuż... tuż...
Trzeba, koniecznie trzeba nasmażyć tych rarytasków.
Pozdrawiam.
Jak je zwał, tak zwał...ale są pyszne...karnawał,
ostatki, trzeba smażyć...pozdrawiam
:) Pozdrawiam serdecznie +++