Potrawa
Zastanowienie. Koncepcja. Kierunek.
Składniki
Mycie, obieranie. Krojenie na części.
Kolory
Mieszanie barw, czerwieni mięsa, z zielenią
ziół
Zapach rąk od przypraw. Tworzy się coś
pięknego
Czas spokoju. Cierpliwości. Dojrzewania w
marynacie
Gotowania lub duszenia. Niech dochodzi ile
zechce
Odwdzięczy się za kilka godzin lub
kilkanaście. Nieważne
Dla dobrej kuchni nie ma granicy czasu.
Końcem jest smak
Powonienie wyczuwa efekt mieszania się
składników
Pierwszy akt sztuki w oparach, delikatnym
buzowaniu
Pierwsza próba smaku. Jeszcze trochę. Mam
czas
Wielki świat kreacji w garnku. Jak obraz,
muzyka
Paleta barw ekspozycji na talerzu. Zapach.
Smak
Końcowy wytwór ludzkiej myśli w oparciu o
naturę
Smak dochodzi do przestrzeni ust, gardła,
przełyku
Koniec. Kubki smakowe biją brawa. Jest
pięknie
Gotowanie to piękna sztuka
Komentarze (4)
Pięknie, poetycko o jedzionku. To prawda gotowanie tj.
przyrządzanie posiłków i piękne podanie jego jest
sztuką. Biorę tu pod uwagę dekoracje posiłków.
Serdecznie pozdrawiam.
U nas królują strączki i orzechy, po wegetariańsku.
Mięsko w poście obecnie tylko dla kotków.
Ale mi zaburczało w brzuchu...;) pozdrawiam :)
Fajnie opisane, tak to się odbywa.