Czebureki
pierogowa uczta
U Tatarów oraz Turków poprzez wieki,
królowały wśród pierogów czebureki,
oprócz mięsa, dodawano doń kapustę,
nie pobiły nigdy ich pierogi ruskie!
Trudno odkryć ich początek w mrokach
dziejów,
wysmażano na głębokim je oleju,
choć gorące, wprost z patelni i dość
wielkie,
zwykle jada się je ręką, nie widelcem.
Kiedy złoty ten półksiężyc się nadgryza,
z jego wnętrza pyszny bulion wnet
wypływa,
trzeba wtedy taki pieróg trzymać w dłoni,
by ni kropli tego soku nie uronić.
To tatarskie egzotyczne nieco danie,
cenią sobie katolicy, muzułmanie,
wiele krajów z tych pierogów do dziś
słynie,
bo są w Gruzji są na Litwie, Ukrainie.
Amatorów tych pierogów jest bez liku,
one mają także w Polsce zwolenników.
Niech je sławi sonet, oda, czy limeryk,
ale nikt ich nie zje więcej, niż trzy,
cztery!
Komentarze (8)
no to ewidentnie jest pyszne :-)
Bardzo apetycznie i rytmicznie. Miłego wieczoru:)
podobne robię... na drożdżowym cieście w głębokim
oleju smażę... nadzienie?.. grzyby leśne na wigilię
tradycyjnie - z przepisu babci i ... innych babć
a ja jestem po konkretnym obiedzie, a smak jeszcze
przyszedł :))
od samego czytania zrobiło się głodno, tym bardziej że
obiad miałam lichutki cha cha
To są pierogi smazone w głębokim tłuszczu, a nie
odsmazane.
no gdybyś napisał ten wiersz wcześniej. byłem w tym
roku w Turcji, może bym gdzieś znalazł i posmakował.
jak zwykle urzekasz smakowitością treści i nienaganną
formą.
życzę zdrowych, pięknych, rodzinnych świąt.
pozdrawiam i zapraszam na karpia. Arek :):)
lubę pierogi z mięsem i kapustą, (gotowane lub
odsmażane) ale nie wiedziałam, że mają taką orientalną
nazwę i pochodzenie.