Wiersze SERWIS MIŁOŚNIKÓW POEZJI GRUPA AUTORÓW BEJ

logowanie
Zaloguj
Nie pamiętasz hasła?
Szukaj

Uszka wigilijne

W szarym mroku tonie miasto,
wkrótce Boże Narodzenie,
rozwałkował wałek ciasto,
pora zadbać o nadzienie.

Wysuszone mokną grzyby,
są koźlarze, borowiki,
mróz kuchenne srebrzy szyby,
może trafią się rydzyki.

Jest kapusty pełen garnek,
bo urodzaj był ogromny,
wybierano głowy twarde,
wycinano wszystkie głąby.

Warto dodać też cebulę
wszechobecną w różnych smakach,
jakże magii świąt nie ulec,
czasem zdarzy się zapłakać.

Uszka, chociaż są malutkie,
łowią głosy z każdej strony,
nie przemówią głosem ludzkim,
bo je zalał barszcz czerwony.

autor

Fred

Dodano: 2018-11-21 09:10:23
Ten wiersz przeczytano 2342 razy
Oddanych głosów: 16
Rodzaj Rymowany Klimat Refleksyjny Tematyka Święta Okazje Boże Narodzenie
Aby zagłosować zaloguj się w serwisie
zaloguj się aby dodać komentarz »

Komentarze (23)

Fred Fred

Dziękuję, rownież życzę wesołych świat i szczęśliwego
nowego roku. Moze w tym roku cos tu jeszcze
zamieszczę. :)

Sławomir.Sad Sławomir.Sad

Wprowadzasz nas kulinarnie w nastrój świąteczny. :)
Z przyjemnością i z rosnącym apetytem czytałem.
Życzę Tobie Ferdynandzie białych, zdrowych, pogodnych
i refleksyjnych oraz pełnych wzajemnej miłości Świąt
Bożego Narodzenia. :)

Fred Fred

Byłem jakiś czas kucharzem. Lubię gotować. Dzieki za
komentarz. :)

Lila Teresa Lila Teresa

smakowity ten wiersz, widać ze znsaz się na
kucharzeniu:)

Ossa77 Ossa77

Świetna humoreska Fred! Czyta się smakowicie, jakby
kosztować barszcz z uszkami - wszystko jasne i
czytelne.

Moi panowie uwielbiają uszka z barszczykiem i żeby
nawet nie wiem w jakim zakątku
świata przebywali, w wigilię są zawsze w domciu - nie
uznają ŚBN bez tej tradycyjnej potrawy. Z ogromną
przyjemnością przeczytałam i tak też właśnie
pozdrawiam. :)

Oksani Oksani

Zapachniało Świętami, a podteksty głąbiasto-uszkowe
niezłe....
Nie umiem lepić uszek, ale świetne pierogi z grzybami
i kapustą, a i owszem.
Pozdrawiam na miły wieczór:-)

Fred Fred

Przepis jest tradycyjny. Czasem uszka nadziewano
grzybami i kapustą. Wycinano też wszystkie głąby,
dziś niekoniecznie. ;) Pozdrawiam :)

filutek82 filutek82

"wybierano głowy twarde,
wycinano wszystkie głąby"
Oj, chyba nie wszystkie głąby wycięto, widać to po
wiejskiej kapuście.
Moja Babcia robi uszka tylko z grzybkami i cebulką,
więc te twarde głowy są z ławek sejmowych.
Drugi raz od Ciebie wracam głodny, po tych specjałach
kulinarnych.
Pozdrawiam i idę na dalszą degustację.

Fred Fred

Skoro do serca mężczyzny można trafić przez żołądek,
to może i do głowy. :)

Janina Kraj Raczyńska Janina Kraj Raczyńska

Przepisy na pierożki z podtekstami ... i kto by
pomyślał, że i do głowy przez żołądek da się trafić
:))

Fred Fred

Polecam pierogi jak najbardziej, może coś jeszcze na
ten temat uda mi sie napisać. :)

kaczor 100 kaczor 100

Smakowicie u Ciebie Fredziu:)
Pozdrawiam :)

Fred Fred

Pierogowych wierszy jest zaledwie kilka. Zeby się
zebrał z tego tomik, duzo jeszcze brakuje. :)

jastrz jastrz

I znowu o pierogach. Wychodzi całkiem przyjemny cykl.
Może byś to zebrał i wydał?

Dodaj swój wiersz

Ostatnie komentarze

Wiersze znanych

Adam Mickiewicz Franciszek Karpiński
Juliusz Słowacki Wisława Szymborska
Leopold Staff Konstanty Ildefons Gałczyński
Adam Asnyk Krzysztof Kamil Baczyński
Halina Poświatowska Jan Lechoń
Tadeusz Borowski Jan Brzechwa
Czesław Miłosz Kazimierz Przerwa-Tetmajer

więcej »

Autorzy na topie

kazap

anna

AMOR1988

Ola

aTOMash

Bella Jagódka


więcej »