PIWNE INGREDIENCJE
Wszyscy myślą piwo z chmielu
Otóż nie mój przyjacielu
Aby poznać smaki nieba
Jęczmień dobry wybrać trzeba
Grube ziarna żadne plewy
Niezbyt mokre i nie z gleby
I uważaj też na wołki
Niepotrzebne zbóż pachołki
Chociaż trochę białka mają
Do piwka się nie nadają
Pleśni także wstępu broń
Bo się spieni piwny plon
Najpierw zamocz pełne ziarnka
Aż skiełkuje pełna miarka
By enzymy zbudzić skrycie
Długo suszyć należycie
Skrobię w dwucukry rozłożyć
By w alkohol potem złożyć
Jak odpadną z ziaren kiełki
Słód powstanie jak karmelki
Słodki kruchy lekko szklisty
O zapachu zbóż swoistym
Jeszcze wody z źródła dolej
Trochę chmielu i gotowe
To przyprawa jest niestety
Bułka tarta na kotlety
Słód podstawą jest do piwa
Od niego głowa się kiwa
Jak już zrobisz sobie brzeczkę
Skosztować możesz czareczkę
Lecz pamiętaj dobre piwo
Leżakować musi długo
Aromatem więc ucieszy
Tego który się nie śpieszy
ziarna jęczmienia browarnego "moczy się " w olbrzymich kadziach-nastawia się zamoczkę mówiąc fachowym językiem...stąd określenie zamocz a nie namocz
Komentarze (17)
Super, widać, że znasz się na rzeczy i do tego tak
wspaniale opisać- gratuluję, takiego piwka bym się
napiła. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)))
Na beju nawet piwo warzyć się nauczymy . Ciekawy
wiersz.
Ha, switny przepis i wiersz zarazem:) Pozdrawiam!
a to ci przepis:) ja chyba sie proszę na takie piwo :)
od piwa głowa się kiwa,ale jak ono jest sporządzone
twój wiersz na to odpowie,super przepis
ciekawie opisane, lekki wiersz w odbiorze
przepis na piwo super, wiersz ładnie napisany, dobrze
zrymowany...miło było przeczytać...pozdrawiam
lekko i super napisany +
Znkomity wiersz, ładnie zrymowany, dobrze napisany.
Brwo+!
kiedyś na pewno to wykorzystam:))
jestem pod dużym wrażeniem.
ładny wiersz a przy tam się czegoś nauczyłam:)
pozdrawiam serdecznie:)
cóż za znawca tematu! :)
Jakby go nie robić byle by smak miało, bo szklaneczkę
piwa na dzień piję śmiało
smaku mi narobiłaś i tyle :))))
Tak, tylko jak poznać to właśnie dobre od tego
gorszego? Ale przepis super. +