Wiersze SERWIS MIŁOŚNIKÓW POEZJI GRUPA AUTORÓW BEJ

logowanie
Zaloguj
Nie pamiętasz hasła?
Szukaj

FORSZMAK

Sześć sztuk weź parówek, ćwierć kilo około
Ćwierć kilo pieczeni niech też na twym stole
Się znajdzie – nieważne – wieprzowej, wołowej
Lub resztki kurczaka (kości odrzuć). Olej –
Pół szklanki około. Ogórek kwaszony
Duży średnio twardy, płaska łyżka mąki
Łyżeczka musztardy,
Jeszcze dwie cebule, pięć lub sześć pieczarek
Na pewno poradzisz sobie doskonale
Sól, pieprz, papryka mielona do smaku
Pomidorowego dwie łyżki koncentratu
Cebule obrać, w kostkę pokroić, w oleju udusić
Nie rumienić! To ważne! Potem zaraz musisz
Dodać do niej obrane oraz pokrojone
Pieczarki i dusić dalej aż nastąpi moment
Gdy sok odparuje. Parówki obrane ze skórki
I mięso pokrojone w niewielkie kawałki
Dodaj do pieczarek z cebulą duszonych
Ogórek obrany, w kostkę pokrojony
Dodaj niech chwilę poduszą się społem
Podlewaj, gdy trzeba, wodą lub rosołem
Na koniec dwie łyżki dodaj koncentratu
Musztarda, pieprz, sól, papryka – do smaku
Z tłuszczu oraz mąki zasmażkę zrobimy
Tłuszczu łyżkę z mąką lekko zrumienimy
Lecz ciągle mieszajmy i ją do potrawy
Dodajmy, forszmak już prawie gotowy
Jeszcze całość wymieszać i raz zagotować
Dla sześciorga możesz kolacje szykować
W miseczkach ciut głębszych. Pieczywa białego
Daj ilość stosowną...... i powiedz „smacznego”

Natalko, dzięki za ten przepis!

autor

yanzem

Dodano: 2004-08-26 22:09:11
Ten wiersz przeczytano 908 razy
Oddanych głosów: 60
Rodzaj Rymowany Klimat Obojętny Tematyka Jedzenie
Aby zagłosować zaloguj się w serwisie
zaloguj się aby dodać komentarz »

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego wiersza.

Dodaj swój wiersz

Ostatnie komentarze

Wiersze znanych

Adam Mickiewicz Franciszek Karpiński
Juliusz Słowacki Wisława Szymborska
Leopold Staff Konstanty Ildefons Gałczyński
Adam Asnyk Krzysztof Kamil Baczyński
Halina Poświatowska Jan Lechoń
Tadeusz Borowski Jan Brzechwa
Czesław Miłosz Kazimierz Przerwa-Tetmajer

więcej »

Autorzy na topie

kazap

anna

AMOR1988

Ola

aTOMash

Bella Jagódka


więcej »