FORSZMAK
Sześć sztuk weź parówek, ćwierć kilo
około
Ćwierć kilo pieczeni niech też na twym
stole
Się znajdzie – nieważne –
wieprzowej, wołowej
Lub resztki kurczaka (kości odrzuć). Olej
–
Pół szklanki około. Ogórek kwaszony
Duży średnio twardy, płaska łyżka mąki
Łyżeczka musztardy,
Jeszcze dwie cebule, pięć lub sześć
pieczarek
Na pewno poradzisz sobie doskonale
Sól, pieprz, papryka mielona do smaku
Pomidorowego dwie łyżki koncentratu
Cebule obrać, w kostkę pokroić, w oleju
udusić
Nie rumienić! To ważne! Potem zaraz
musisz
Dodać do niej obrane oraz pokrojone
Pieczarki i dusić dalej aż nastąpi
moment
Gdy sok odparuje. Parówki obrane ze
skórki
I mięso pokrojone w niewielkie kawałki
Dodaj do pieczarek z cebulą duszonych
Ogórek obrany, w kostkę pokrojony
Dodaj niech chwilę poduszą się społem
Podlewaj, gdy trzeba, wodą lub rosołem
Na koniec dwie łyżki dodaj koncentratu
Musztarda, pieprz, sól, papryka – do
smaku
Z tłuszczu oraz mąki zasmażkę zrobimy
Tłuszczu łyżkę z mąką lekko zrumienimy
Lecz ciągle mieszajmy i ją do potrawy
Dodajmy, forszmak już prawie gotowy
Jeszcze całość wymieszać i raz zagotować
Dla sześciorga możesz kolacje szykować
W miseczkach ciut głębszych. Pieczywa
białego
Daj ilość stosowną...... i powiedz
„smacznego”
Natalko, dzięki za ten przepis!
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego wiersza.