Ruchanki
Ciąg dalszy kaszubskiej kuchni :)
Weź żytniej mąki, pięć jajek
i rozrób to zsiadłym mlekiem,
usmaż na wartkim oleju,
potem podaj na paterze.
Kaszeby robią od wieków,
taka tradycja jest u nich,
wieczorem jak ruchanek chcesz,
kobieta ci zrobi je w mig.
Tak skwierczą i podskakują,
wrzącym olejem ruszają,
i stąd wzięła się ich nazwa
w chłopskich je chatach podają.
Wpisane od lat w tradycję,
razem z ich fjutem przepysznym,
region kaszubski z nich słynie,
to jest czymś tak oczywistym!
Komentarze (33)
Wiersz pomysłowy z przepisem gotowym:)
Fajnie że go dałeś Remiku,
pozdrawiam :)
Aniu, ja o tej potrawie usłyszałem od prof. Miodka w
tv i tak mnie zaciekawiła :))) Miłej nocy :)
Fajny wiersz, a nazwę potrawy już słyszałam w jakimś
programie w tv :)
Witaj Virginio :) Kiedyś kuchnia kaszubska opierała
się głównie na rybach, ziemniakach i mące. Później,
jak było trochę bardziej bogato, to rozwinęła się
smakowo. Teraz możemy tylko powspominać, lub samemu
zrobić te dawne kaszubskie dania. Ja sam codziennie
spędzam w kuchni sporo czasu, lubię to robić, kiedyś
pracowałem jako kucharz :)
bogata jest kuchnia kaszubska, i w pyszności i w
nazwy,,pozdrawiam :)
Witaj Marysiu, są naprawdę dobre, chodzi głównie o to,
żeby nie przesadzić z mąką, bo stają się twardawe :)
Witaj Gabi, jak zwykle z uśmiechem i wielką radością
:) Dosyć nietypowe to racuchy, bo robione z mąki
żytniej, są ciemniejsze, ale też bardzo smaczne :)
Witaj Dziadku :) Ja za młodych lat często tam
jeździłem. Byłem w harcerstwie i co roku mieliśmy tam
robione obozy, a mój brat mieszkał w Kołobrzegu i
czasami spędzałem tam dwa letnie miesiące, włócząc się
po okolicy.
Wesoło, smacznie.
Jam kaszubka z wiek, wieka,
ale o ruchankach niestety nie słyszałam, a szkoda.
Dobrego wieczoru" Rekinku";)
Pozdrawiam serdecznie:)))
fajna nazwa i smak pewnie też dobry
Jak mało wiem o Kaszubach. A mój ojciec pochodził z
Kaszub. Jednak poznałem go w wieku 21 lat.Widziałem go
dwa razy. Od dawna nie żyje. A z jego rodziną nie
utrzymuję kontaktu...
Bardzo fajny wiersz.. Pozdrawiam.
Miłego wieczoru...
Witaj :) Szybko się je robi i są naprawdę smaczne,
tylko trzeba je smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym
oleju :) Pracowałem kiedyś, jako kucharz :)
muszą być smaczne te ruchanki i nazwa fajna
muszę zobaczyć na przepis i skosztować
pozdrawiam :)
Arku, Danuśka ma :) Ja od urodzenia jestem
Warszawiakiem:)
duża ciekawostka kulinarna. masz kaszubskie korzenie?
:):):)