Wiersze SERWIS MIŁOŚNIKÓW POEZJI GRUPA AUTORÓW BEJ

logowanie
Zaloguj
Nie pamiętasz hasła?
Szukaj

Wykłady szalonego...

Kolejny, mam nadzieję nie zamulony wykład.

"Wykłady szalonego naukowca- Zapamiętajta, co prawię".
21.06.2017r. środa 16:04:00
22.06.2017r czwartek 14:00:00

Szanowni państwo, witam państwa na czternastym moim wykładzie z cyklu, co szalony naukowiec rzecze.

Wakacje, wakacjami, sesja powoli za wami, ale pewne sprawy wam muszą zostać w głowach. Nie będę teraz rymować, ale posłuchajcie i co nieco na wakacje zabierzcie :)
Powiem wam pewne anegdoty, a między nimi wplotę trochę ciekawości, a może i mądrości, posłuchajta, poczytajta :)

Fizykochemik Walyher Nernst, na swych wykładach z chemii fizycznej dosyć często mówił: "Pierwszą zasadę termodynamiki odkryli trzej fizycy: Mayer, Joule I Helmholtz, druga zasada sformułowana przez dwóch ludzi: Clausiusa i Thomsona. Trzecią zasadę odkryłem sam. Jest więc oczywiste, że nie może istnieć czwarta zasada termodynamiki.
Idąc tym tokiem rozumowania moi mili ktoś z was, ten, który szczęśliwie jako jedyny zda materiał na egzaminie może mylnie myśleć, że więcej wiedzy nie ma do zdobycia :) (śmiech)

Z kolei wybitny, francuski chemik Berthelot został oznaczony najwyższym odznaczeniem Francji, a mianowicie medalem Legii Honorowej. Był z niego tak dumny, że nosił go cały czas, a w fartuchu laboratoryjnym zrobił sobie specjalny otwór, aby każdy współpracownik mógł podziwiać owe odznaczenie.
Już widzę dumnych studentów paradujących z indeksem, w którym brak warunków, albo odważnych warunkowiczów , którzy będą afiszować się swym indeksem z podobnych pobudek (śmiech).

W 1964 roku Nagrodę Nobla za zbudowanie lasera rubinowego otrzymał Charles Townes. Z tej okazji sprezentował swojej małżonce piękny rubin. Dowiedziała się o tym po latach, żona Nicolasa Bloembergena , który taką nagrodę dostał w 1981 roku za zbudowanie lasera trójpoziomowego. Gdy delikatnie zasugerowała mężowi, że pani Townes dostała w prezencie rubin, ten stwierdził:
-Moja droga, jeśli chcesz, mogę pójść śladami Townesa, ale ostrzegam, że moje urządzenie pracuje ma bazie cyjanku.
Także miłe panie nie suszcie głów swym mężom, bo czasami same nie wiecie do czego możecie doprowadzić :) (chichot męskiej części publiczności).

A teraz trochę dobrych rad, mam nadzieję, że dobrych posłuchajcie moi mili :)
Jeżeli sól, którą trzymamy w solniczce zbija się w grudki, to najlepszym rozwiązaniem jest wsypanie do niej kilka ziaren ryżu. Ów ryż zaabsorbuje nadmiar wilgoci.
Moi mili, z kolei, by usunąć przypalone jedzenie z patelni to należy skropić dno owej patelni jedną lub dwoma kroplami płynu do mycia naczyć, a następnie napełnić patelnię wodą. Poczym umieścić ją na kuchence i doprowadzić wodę do wrzenia. Wówczas spaleniznę wyleje się wraz z wodą do zlewu.
Kto z was miał problem z kuchenką mikrofalową, która uległa zabrudzeniu to niech teraz uważnie posłucha. Należy wówczas zmieszać dwie szklanki wody z łyżeczką ekstraktu waniliowego. Tak przygotowany roztwór należy umieścić w pojemniku nadający się do podgrzewania w mikrofalówce. Należy go włożyć do ustawionej na dużą moc mikrofalówki na czas 5 minut. Poczym należy wyjąć pojemnik i przetrzeć wnętrze mikrofalówki. Wówczas to cały osad zniknie, a kuchenka będzie znów pięknie pachnieć, tym razem nie jedzeniem, które wzmaga apetyt, a wanilią.
Może niektórzy z was zaraz wyjdą z wykładu, ale wykład jest długi i trwa półtorej godziny stąd też, sorry memory :) Kto w tej pięknej klimatyzowanej sali umie usiedzieć niech zrobi dwa skłony, pajacyki, co tam woli i siada, trwa minutowa przerwa. Po niej zacznie się druga część wykładu. Mnie więcej w tym samym tonie, będę radzić (śmiech).
Moi mili wracamy do kuchni, aby ciastka, które na początku są chrupiące nie robiły się wilgotne i miękkie to należy je włożyć do pojemnika, w którym znajdzie się także kawałek skórki od chleba. W ten sposób zostanie wchłonięta wilgoć, a te pyszne ciasteczka dłużej zostaną świeże.
Każdy z nas słyszał o molach spożywczych, paskudy to takie małe. Chcecie wiedzieć, co z tym ustrojstwem zrobić? To posłuchajcie, co wam radzę. Należy włożyć do szafki, w której znajduje się mąka, cukier, ryż i do wszystkich innych miejsc, gdzie owe mole się pasą, czyli żerują nic innego jak liści laurowe. No i ot co zwycięstwo gwarantowane i satysfakcja, a nie mole w pakiecie (śmiech)
Kto z was np. piecze? O widzę las łapek. To pewnie zdarzyło się komuś, że kawałek skorupki wpadł do miski z surowym jajkiem. Wystarczy namoczyć palec w wodzie nim się spróbuje ów niepożądany kawałek wyłowić.
Lubię was, wy może już mnie nieco mniej, ale jeszcze wam poradzę, wszakże wakacje długie, więc może się i kolejna rada przyda. Schłodzone masło jest bardzo ważnym i niezbędnym składnikiem wielu przepisów. By ono lepiej łączyło się z innymi składnikami to dobrym rozwiązaniem jest zetarcie go na tarce. To właśnie rozwiązanie jest bardzo pomocne jeżeli chcemy polać masełkiem swe ulubione warzywa lub też dania mączne. Nie trzeba w takiej sytuacji tracić czasu na roztapianie masła na patelni.
Może się komuś zdarzyło, albo nie daj Boże zdarzy, że z powodu jednego z użytych jajek zepsuło się całe przygotowywane danie. Dlatego też w sytuacji, gdy nie ma się pewności, czy dane jajka są świeże to istnieje pewien sposób by sprawdzić, czy są świeże. Metoda jest prosta, wystarczy zanurzyć jajko w wodzie, która znajduje się w szklance. To, czy się wynurzy i ewentualnie i ewentualnie w jakim stopniu jest sprawdzonym sposobem na wskaźnik jego świeżości. Ktoś zapyta jak to działa? Otóż na skorupce jajka znajdują się malutkie pory, przez które z czasem do jego wnętrza dostaje się powietrze. Stąd też im starsze jajko tym więcej powietrza przedostaje się do środka sprawiając, że z czasem jajko stanie się coraz lżejsze.
No dobrze, bo zamęczę was, anegdot już nie będzie, ale jeszcze jedną radę kulinarną, a myślę, że przydatną wam sprzedam za dwie minuty waszej cierpliwości. Otóż obieranie czosnku tak ząbek po ząbku jest czasochłonne, ale nie tylko. Otóż ma także pewne skutki uboczne. Jeżeli ktoś z was ma lub będzie mieć z tym problem to myślę, że przypomnicie sobie i docenicie pewien sposób. A mianowicie, czosnek należy podzielić na ząbki i położyć na płaskiej powierzchni. Poczym należy docisnąć spodem talerzyka lub innym, płaskim u spodu naczyniem. W dalszej kolejności należy włożyć czosnek do zamykanego pojemniczka i dobrze nim wstrząsnąć. Po chwili po wysypaniu z pojemnika należy rozdzielić łupki i obrane ząbki.
Pamiętajcie czosnek to mega znakomite, naturalne lekarstwo jak i profilaktyka. Czosnkowy oddech też może być sexi (śmiech). Miłego dalszego egzaminowania się.

Serdecznie dziękuję za obecność, najbliższe dni będą kontynuacją innych cykli i niespodzianką. Zapraszam :)

autor

AMOR1988

Dodano: 2017-06-24 12:02:02
Ten wiersz przeczytano 1031 razy
Oddanych głosów: 23
Rodzaj Bez rymów Klimat Ciepły Tematyka Szkoła
Aby zagłosować zaloguj się w serwisie
zaloguj się aby dodać komentarz »

Komentarze (15)

waldi1 waldi1

lobię dobre rady .. i czerpię z nich mądrość ..

Nathan Nathan

Dobre rady zawsze w cenie. Przydadzą się każdemu, kto
lubi pitrasić, kto w kuchni czuje sie jak ryba w
wodzie, dla kogo kuchnia to środowisko naturalne;)

rafaleczek rafaleczek

Ile rad, hehe. Pozdrawiam i dziękuje za wizytę u mnie.

Halina53 Halina53

Polotu i dowcipu tylko pizazdrościć, choć wakacje dla
większości z nas już się uśmiechają, Ty Łukasz
częstujesz nas "profesorskimi radami i wykładami",
zapamiętam sposób na skorupkę, dużo piekę i czasem coś
tam wpadnie...pozdrawiam

promienSlonca promienSlonca

Bardzo na TAK i dziekuje za wiedze, na lato.:)
Pozdrawiam, milego weekendu.

Zenek 66 Zenek 66

Bardzo dobrze się czyta Pozdrawiam Amorku

krzychno krzychno

coś wiem o "oddechu czosnkowym:)
dzięki za porady
Pozdrawiam:)

karmarg karmarg

świetnie z humorem - podziwiam Twoje znajomości
kulinarne:-)
pozdrawiam

Ola Ola

Kurcz, skąd Ty to wszystko iesz:-)
Fajnie
Miłego Amorku

Sławomir.Sad Sławomir.Sad

Świetne i świetnie się czyta. :)
Pozdrawiam serdecznie

Kropla47 Kropla47

Bardzo dobrze się czyta - Pozdrawiam cieplutko.

Isia05 Isia05

Witaj Łukasz,
Ciekawe rzeczy opisujesz, a przy tym i dowcipnie
(można coś wysupłać dla siebie). Pozdrawiam cieplutko
i dziękuję, że o mnie pamiętasz:)

anula-2 anula-2

Za poczucie humoru Amorku masz fory do
wtorku, a później się zobaczy, znajdź innych
badaczy.

Dodaj swój wiersz

Ostatnie komentarze

Wiersze znanych

Adam Mickiewicz Franciszek Karpiński
Juliusz Słowacki Wisława Szymborska
Leopold Staff Konstanty Ildefons Gałczyński
Adam Asnyk Krzysztof Kamil Baczyński
Halina Poświatowska Jan Lechoń
Tadeusz Borowski Jan Brzechwa
Czesław Miłosz Kazimierz Przerwa-Tetmajer

więcej »

Autorzy na topie

kazap

Ola

Bella Jagódka

AMOR1988

marcepani

(OLA)


więcej »